2012. júl. 12.

Hagyma és tea

A cím nem tévedés, ezek is kellettek a ruhához. :)
Haladok lassan, most így áll:
 Felraktam a tüll vállrészt és a széleire ráférceltem a csipke szegélyeket.
 A felsőrészbe halcsontokat varrtam és muszlinnal bevontam, majd helyére került a szoknyarész. Előzőleg már összevarrtam külön-külön a szatén és muszlin cikkeket (8-8), de szét kellett szednem és egybe varrnom inkább, tehát a dupla rétegű cikkeket újra egymáshoz dolgoztam. Így nem látszik át a muszlinon A anyag endlizett széle. Alul viszont egy szakaszon külön áll a két szoknyaréteg ismét a felhajtások miatt. Nagyon nehéz muszlinnal dolgozni és egyszerre két réteget illeszteni, amiből egyik szálirányban van szabva, másik átlósan, mindkettő csúszik, a muszlin pedig nyúlik. :) 
Kényes, babrás munka, minden esélye megvan, hogy húzódjon itt-ott, bármit teszek ellene.

Ez a háta, sajnos a babám vastagabb, mint a ruha gazdája, nem tudom felhúzni a cipzárat és rendesen kézimunkázni sem majd a ruhán így. Behúzott gombokkal is fog záródni, de úgy gondoltam, hogy legyen cipzár alatta, ami tart jobban, ne a gomboláspánt feszüljön csúnyán. Nem tudom ezt hogyan oldják meg a profi menyasszonyi ruha készítők, én így látom jónak. Olyat láttam, hogy csak dísznek varrnak fel egy gombsort a cipzár egyik oldala felől a ruha háta középvonalára. Nem tudom, nekem ez olyan féloldalasnak tűnik...
és amúgy a menyasszony is így kérte, hogy gombolhatóak legyenek a gombok rendesen.

Nem kaptam krémszínű gombolópántot, így fehéret rendeltem, mint egyetlen létező színt ebből a kellékből. Gondolkodtam, hogy varrjak szaténból füleket, vagy próbáljak valamit kezdeni mégis a fehérrel...?
Így jött a "festés":

Hagymahéjat főztem, hátha ez jó lesz, valamikor tojásfestéshez olvastam ötletként erről, de soha nem próbáltam ki. Hát most igen. Az eredmény nem valami jó lett, szappanoztam, hogy világosodjon, de inkább sárga volt, mint krémszín. Ezután jött egy kis Klorox, ettől ismét fehér lett. Aztán szappan, hogy elvegye a klór szagát. :)
Tudtam én, hogy a kávé, vagy tea a jó megoldás, hisz ezzel már festettem gumiszalagokat, amikor testszín kellett a táncruhákhoz. De így most a hagymától megnyugodtam, kipróbáltam, nem jó! Szóval teába áztattam picit, kiöblítettem, kis halványítás még szappannal és már meg is volt az szatén színével egyező gomboláspántom.
 
 Az alsószoknyák derekát felpatentoztam, hogy ne csússzon lejjebb az abroncsos (balra), aminek elég kezdetlegesen varrták fel a gumit a derekára...
Holnap mutatom a gazdáján is a készülő ruhát, úgy már egész más! :)


Photobucket

2 megjegyzés:

Mamis írta...

Biztos nagyon szép lesz:)

Princi írta...

Hát... muszáj neki! :)