2009. máj. 15.

Szári helyett salwar kameez

Akkor jöjjön, amit ígértem, csodaszép indiai ruhák, mai, igazán hordható változatban.
Íme a salwar kameez:

A salwar kameez a Dél-Ázsiában hordott hagyományos ruhanemű. Viselete elterjedt Indiában, Pakisztánban, Bangladesben, Afganisztánban.





A salwar egy lenge, pizsamaszerű nadrág, amely a lábszárán bő és az alja felé vékonyodik. plisszírozott dereka van és egy zsinórral vagy elasztikus övvel kell összefogni.

A kameez egy hosszú ing vagy tunika. Az oldalvarrások a derékvonalig szabadon vannak hagyva, ami nagyobb mozgásszabadságot ad a hordójának. A kameez általában egyenes szabású. A modern kameeznek bevarrt ujja van, európai minta szerint. A szabó ízlése és ügyessége a nyakvonal alakjában és a kameez díszítésében mutatkozik meg.

Kiegészítője az öltözéknek általában egy dupatta nevezetű kendő vagy sál is. Egy hindu nőnek (főleg az észak-indiaiaknak, ahol a salwar kameez a legelterjedtebb) a dupatta egy nagyon fontos kellék, ha egy templomba érve vagy egy idősebb férfi előtt be kell takarnia a fejét. A többi nő számára a dupatta egy stílusos kiegészítőként szolgál, ami egy vállon áttéve, mellkason keresztül vagy két vállat beborítva hordható.Sok indo-pakiszáni nő, akik már nem hazájukban laknak, még mindig előnyben részesíti a hagyományos salwar kameez és a szári viseletét. Ám néhány fiatal inkább a modern indo-nyugati stílusú ruhákat választja.

Az újabb minták alapján a felső rész lehet egy ujjatlan top, a dupatta lehet rövidebb az átlagosnál és a nadrágokon gyakran látható felvágás. A salwar kameez modern női változatai kevésbé egyszerűek mint a hagyományosak. Megtalálhatóak mély dekoltázzsal, átlátszó anyagokkal kombinálva, ujjatlan vagy harangujjú mintára szabva is. A félig átlátszó kameez viselésekor (leginkább partik alkalmából) a nők choli-t vagy rövid topot vesznek fel alá.

A leírást (lényeget) a wikipédiából vágtam össze.

A fotók zöme és további szebbnél szebb látnivalók innen valók.

Furcsa talán, de eddig is ehhez hasonló holmikban jártam legszívesebben. Pontosabban csak ami a sziluettet illeti: csípőt gondosan takaró oldalt cliccelt felsőrész nadrággal. Nagyon örülök, hogy rábukkantam erre a viseletre! És talán van más is rajtam kívül, aki most ismerkedik vele először és beleszeret.