2009. máj. 15.

Szári helyett salwar kameez

Akkor jöjjön, amit ígértem, csodaszép indiai ruhák, mai, igazán hordható változatban.
Íme a salwar kameez:

A salwar kameez a Dél-Ázsiában hordott hagyományos ruhanemű. Viselete elterjedt Indiában, Pakisztánban, Bangladesben, Afganisztánban.

A salwar egy lenge, pizsamaszerű nadrág, amely a lábszárán bő és az alja felé vékonyodik. plisszírozott dereka van és egy zsinórral vagy elasztikus övvel kell összefogni.

A kameez egy hosszú ing vagy tunika. Az oldalvarrások a derékvonalig szabadon vannak hagyva, ami nagyobb mozgásszabadságot ad a hordójának. A kameez általában egyenes szabású. A modern kameeznek bevarrt ujja van, európai minta szerint. A szabó ízlése és ügyessége a nyakvonal alakjában és a kameez díszítésében mutatkozik meg.

Kiegészítője az öltözéknek általában egy dupatta nevezetű kendő vagy sál is. Egy hindu nőnek (főleg az észak-indiaiaknak, ahol a salwar kameez a legelterjedtebb) a dupatta egy nagyon fontos kellék, ha egy templomba érve vagy egy idősebb férfi előtt be kell takarnia a fejét. A többi nő számára a dupatta egy stílusos kiegészítőként szolgál, ami egy vállon áttéve, mellkason keresztül vagy két vállat beborítva hordható.Sok indo-pakiszáni nő, akik már nem hazájukban laknak, még mindig előnyben részesíti a hagyományos salwar kameez és a szári viseletét. Ám néhány fiatal inkább a modern indo-nyugati stílusú ruhákat választja.

Az újabb minták alapján a felső rész lehet egy ujjatlan top, a dupatta lehet rövidebb az átlagosnál és a nadrágokon gyakran látható felvágás. A salwar kameez modern női változatai kevésbé egyszerűek mint a hagyományosak. Megtalálhatóak mély dekoltázzsal, átlátszó anyagokkal kombinálva, ujjatlan vagy harangujjú mintára szabva is. A félig átlátszó kameez viselésekor (leginkább partik alkalmából) a nők choli-t vagy rövid topot vesznek fel alá.

A leírást (lényeget) a wikipédiából vágtam össze.

A fotók zöme és további szebbnél szebb látnivalók innen valók.

Furcsa talán, de eddig is ehhez hasonló holmikban jártam legszívesebben. Pontosabban csak ami a sziluettet illeti: csípőt gondosan takaró oldalt cliccelt felsőrész nadrággal. Nagyon örülök, hogy rábukkantam erre a viseletre! És talán van más is rajtam kívül, aki most ismerkedik vele először és beleszeret.

7 megjegyzés:

kiseri írta...

nagyon szépek!!! szeretem a mesés keletet.... és a lányom egyenesen rajong érte! Köszi ezt a postot!

Princi írta...

Örülök, hogy nemcsak nekem tetszik! :)

Jó áron web áruház írta...

Szia, én csak most tévedtem az oldaladra :-(
Korábban már én is rákerestem indiai ruha viseletre és álmom egy salwar kameez. Gyönyörűek! Annyira jó lenne akár csak itthon is csinos, szép és nőies lenni, egyszerű ruhában. Üzletekben rettentő drága :-(

Névtelen írta...

sokat tanultam

Névtelen írta...

Nagyon szépek ezer a képek, amiket feltettél!
Én éppen most akarok venni egy szárit (5,2 m anyag!), és valamit varrok majd belőle (pl. lenge blúz, kis szoknya vagy valami hasonlót), nagyon jó áron akadtam rá, és a színébe azonnal beleszerettem - aqua marine -és flitteres http://img.inkfrog.com/pix/loveindia2003/tb_m.jpg.
Az angol e-bay-en sok salwar is van eladó. Most láttam egy arany-piros teljesen új garniturát, amiért 11 fontot kérnek, + postaköltség. Mérete 10-12-es. Szia! Sue

Princi írta...

Szia Sue!
Megnéztem a kék gyönyörűséget, tetszik!

Bözse írta...

Kedves Meska, igen szépek a képek és még én azt szeretném megtudni, hogy ezeket a felső ruhanemüket szárit, honnét tudnám beszerezni? salwar kameez pontosabban ezt. Sehol nem találok megoldást, köszike